Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předávání cen Regionální potravina Zlínského kraje

28. 8. 2012

 

TISKOVÁ ZPRÁVA
Vítězné Regionální potraviny Zlínského kraje v sobotu obdržely ocenění v Kroměříži z rukou náměstka ministra zemědělství Tomáše Šimčíka
 
(Praha, 27. srpna 2012)Sedm nejlepších potravin regionu může od soboty 25. srpna mít na obale značku Regionální potravina Zlínského kraje. Při dožínkách jim ji slavnostně předal náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Oceněné produkty zaručují nejlepší kvalitu, chuť a vazbu na místní kraj.
 
„Mám radost, že o značku Regionální potravina mají zájem jak regionální producenti, tak zákazníci. Doufám, že tento trend bude pokračovat. Snažíme se přesvědčit také obchodníky, aby regionální výrobky zařazovali do svého stálého sortimentu. Ty se značkou Regionální potravina jsou zárukou kvalitní regionální produkce,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.
 
Slavnostní předávání certifikátů vítězům letošního ročníku soutěže bylo součástí Dožínek Zlínského kraje. Oslava úrody má v místním regionu bohatou tradici spojenou s lidovou kulturou. Dožínkový průvod s krojovanými tanečními a hudebními soubory, kočárem taženým koňmi a žebřiňákem dorazil v 11 hodin na kroměřížské náměstí. Tam „hlavní hospodář“ – hejtman Stanislav Mišák převzal dožínkový věnec. Před polednem pak společně s náměstkem ministra Tomášem Šimčíkem ocenili to nejlepší z letošní regionální úrody v podobě sedmi produktů.
 
Letos jsme ocenění udělili pouze v sedmi kategoriích. V kraji nemáme mnoho producentů masa a mléčných výrobků, proto kategorie Masné výrobky trvanlivé a Sýry včetně tvarohu zůstaly neobsazené,“ vysvětluje Jana Brázdilová z Agrární komory Zlín, která soutěž v kraji organizuje.
 
Značka Regionální potravina se již třetím rokem uděluje nejlepším regionálním produktům ve 13 krajích České republiky. Za tu dobu ji získalo již 273 potravinářských výrobků.
 
Přehled oceněných značkou Regionální potravina Zlínského kraje 2012:
 

 
Kategorie:
Oceněný výrobek:
1.
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Moravské uzené  
(Ing. Petra Zbořilová, Fryšták)
2.
Masné výrobky trvanlivé
cena neudělena
3.
Sýry včetně tvarohu
cena neudělena
4.
Mléčné výrobky ostatní
Acidofilní mléko s cereáliemi 3 %
(Mlékárna Valašské Meziříčí)
5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Mařatský chléb
(Pekařství Masařík, Uherské Hradiště)
6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Dort ořechový (Avos, Kroměříž)
7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Ovocňák – mošt jablko – černý rybíz
(Toko Agri, Rudice)
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Kysané zelí (Jiří Talaš, Tlumačov)
9.
Ostatní
Kolekce medů (Michal Říha, Kroměříž)

 
 
Kontakt pro další informace:
 
Ing. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín
E-mail: oakzlin@seznam.cz, tel.: 776 163 696

O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdukvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.
 
 

Náhledy fotografií ze složky Předávání cen RPZK 2012