Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak chutná Zlínsko IV.

31. 10. 2011

 

 
Mírné zklamání, co se zájmu i vlastní „ochoty“ přijít si osobně převzít Perlu Zlínska. I tahle charakteristika pohříchu zavládla mezi organizátory slavnostního udělování prestižního ocenění za účasti hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka v kategorii cukrářské výrobky.
Zatímco například do kategorie masné výrobky přihlásili jejich producenti 30 vzorků a pekaři rovných 50, cukráři byli hodně váhavější. „Odborná hodnotitelská komise měla k posouzení jen 5 výrobků, kvalita přitom byla vysoká, oceněním se mohou pyšnit tři z nich, trochu nás mrzí fakt, že si dva z nich na pódium nepřišli převzít cenu osobně,“ohlíží se za poměrně malým zájmem cukrářů ředitelka pořádající Agrární komory Zlín Jana Brázdilová. Je přitom známo, že ve Zlínském kraji jsou cukráři profesně na vysoké úrovni.
Prvním oceněným výrobkem je staročeský medovník ze společnosti Medoks z Všeminy. Lahodný dort se vyrábí podle starých receptur, nepoužívají se žádné konzervační přísady, zato ty nejkvalitnější suroviny. Díky výjimečné chuti si jej oblíbili zákazníci nejen u nás, ale také v zahraničí.
Cyrilovo pekařství z Hrachovce se drží v popředí zájmu svých odběratelů především díky široké škále svých frgálů s nejrůznějšími náplněmi. Tentokrát ale vsadilo na jinou kartu a obdrželo Perlu Zlínska za svůj jiný jedinečný výrobek – marokánku.
Do třetice doplňuje sladké „perlové minikrálovství“ listová trubička ze zlínské cukrárny Zdenky Kolářové. Jde o tradiční vysoce kvalitní výrobek zpříjemňující například příjemné chvíle klidného posezení u dobré kávy.