Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak a podle čeho postupuje hodnotitelská komise

Obrazek 

VÝROBEK ZLÍNSKÉHO KRAJE

PERLA ZLÍNSKA“

 

 

 

 

ZNAK Č. 1

Pokyny pro senzorické hodnocení 

Senzorické hodnocení bude v rozsahu 0 až 10 bodů za každý hodnocený znak


Hodnocení (obecná charakteristika) jakosti v jednotlivých znacích

 

Kategorie jakosti

Počet bodů

Charakteristika jakosti

 

Výborná

9 – 10

Výrobek výborný ve všech hodnocených znacích, barva a vzhled (v nákroji) typická, charakteristická, konzistence (textura) typická pro hodnocený výrobek, chuť a vůně výrazná, harmonická, charakteristická pro daný druh.

Velmi dobrá

7 – 8

Výrobek velmi dobré kvality, jakost charakteristická pro daný druh potraviny, drobné ale nepodstatné závady a odchylky od výborné jakosti. 

Dobrá

5 – 6

Jakost dobrá, inklinuje k průměru, avšak charakteristická pro danou potravinu. Dílčí jakostní odchylky od požadovaných vlastností, charakteristiky a požadavků jsou přípustné, ale přijatelné. (Např. méně výrazná mléčná,masová, jogurtová, sýrová chuť a vůně apod.)

Méně dobrá

3 – 4

Výrobek vykazuje výraznější odchylky od požadovaných vlastností v hodnocených znacích (např. překysaný jogurt, nahořklý sýr, slabě krupičkovitá konzistence apod., nažluklá chuť, gumovitá konzistence pečiva, nedostatky ve vzhledu v nákroji masných výrobků apod.)

Nevyhovující, nepřijatelná

0 - 2

Nepřijatelné odchylky od deklarované charakteristiky, jakosti. (Např. zatuchlá, hořká, ostře kyselá, žluklá chuť a vůně, gumovitá, výrazně tuhá konzistence zrajících sýrů, plíseň na povrchu výrobku apod., drobivá konzistence chleba apod.)

 


ZNAK Č.2


 

Inovativnost

originalita, původ, regionalista,

inovativnost ve zpracování

Použité materiály

surovina, způsob výroby, technologická hlediska, způsob zpracování, využití místních surovin

Specifické a

pomocné posouzení

vliv výrobku na zdraví zákazníka – nutriční význam, dostupnost výrobku na trhu, bioprodukt

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář